Missie, doelstellingen & organisatie
In dit strategisch plan laten we u zien hoe we voorbereid zijn op de uitdagingen van de toekomst en hoe we het register verder ontwikkelen.
Missie LROI
“De LROI maakt de kwaliteit en de patiëntveiligheid van de orthopedische zorg inzichtelijk en verbetert deze door monitoring, analyse en duiding.”
Deze missie sluit aan op het visiedocument Medisch Specialist 2025: ‘In 2025 behoort de Nederlandse medisch-specialistische zorg aantoonbaar tot de meest innovatieve, doelmatige en kwalitatief beste zorg ter wereld’. De beschikbaarheid van betrouwbare, valide en onbevooroordeelde data uit kwaliteitsregistraties is daarom cruciaal voor (het meten van) kwaliteitsverbetering en optimale patiëntenzorg.
Doelstellingen LROI
De LROI heeft vijf doelstellingen beschreven waarop zij zal sturen, namelijk:
1. Kwaliteit orthopedische zorg: Kwaliteitsbevordering van orthopedische zorg.
2. Maatschappelijke impact: Voorlichten en informeren van publiek en maatschappij.
3. Signaleren en traceren: Signaleren van onverwachte uitkomsten en traceren van implantaten.
4. Wetenschappelijk onderzoek: Ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek.
5. LROI-database: Optimaliseren en bewaken van de (kwaliteit van de) LROI-database.
Organisatie van de LROI
Het LROI-bestuur is eindverantwoordelijk voor de Landelijke Registratie van Orthopedische Interventies (LROI) in Nederland. De LROI is opgericht in opdracht van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). Het NOV-bestuur heeft alle operationele activiteiten m.b.t. de LROI ondergebracht in een direct aan haar gelieerde Stichting LROI. Het bestuur van de Stichting LROI heeft als primaire opdracht de LROI als registratiesysteem te beheren en zorg te dragen voor een hoogwaardige kwaliteit van de database. Met de data in de LROI kan wetenschappelijk onderzoek worden gedaan. De Raad van Toezicht houdt toezicht op het bestuur. Het bureau is de drijvende kracht van de LROI, waar de output van de LROI samenkomt.
De LROI kent drie adviesraden, te weten: de Wetenschappelijke Adviesraad, de Registratie Adviesraad en de Stakeholdersraad. Deze raden zijn uiterst belangrijk voor de organisatie omdat hier input en kennis gebundeld wordt om de strategische doelen waar te maken.
> Wetenschappelijk Adviesraad (WAR): beoordeelt aanvragen voor wetenschappelijke onderzoeksprojecten met LROI-data en houdt zich bezig met LROI-subsidieprojecten. De WAR bestaat uit deskundigen met kennis en ervaring op het gebied van orthopedie, epidemiologie, statistiek en privacy in de gezondheidszorg. Een patiënt aangedragen door Patiëntfederatie Nederland is lid van de WAR om vanuit patiëntperspectief de wetenschappelijke onderzoeksprojecten te beoordelen.
> Registratie Adviesraad (RAR): adviseert het LROI-bestuur over de dataverzameling en -analyse en uitingen (zoals dashboard, jaarrapportage etc.). De RAR bestaat uit afgevaardigden van NOV-werkgroepen en -commissies.
> Stakeholdersraad: adviseert en informeert het LROI-bestuur over vraagstukken die leven bij de verschillende stakeholders.
Leden van de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR).
Leden van de Registratie Adviesraad (RAR).