Op weg naar betere orthopedisch zorg
Update op strategisch vijfjarenplan
In 2023 presenteerde de LROI haar ambitieuze strategisch plan, gericht op het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van orthopedische zorg in Nederland. Inmiddels zijn we een jaar verder, tijd om de balans op te maken: hoe staan we ervoor in 2024? Hieronder een kort overzicht van de vooruitgang op de vijf belangrijkste doelstellingen.
1. Kwaliteitsbevordering van orthopedische zorg
Het verbeteren van de zorgkwaliteit staat voorop bij de LROI. Door zorgverleners inzicht te geven in hun prestaties, kunnen ziekenhuizen en klinieken zich continu verbeteren.
- Dashboard-uitbreiding: Het LROI-dashboard kreeg in 2024 een flinke update, met onder andere nieuwe inzichten in complicaties na prothese-operaties. Zo kunnen specialisten meteen zien waar de zorg nog beter kan.
- Jaarrapportage 2024: De nieuwste rapportage is verschenen in september, met o.a. de eerste cijfers over klompvoetregistratie en survivaldata van schouder- en kophalsprothesen. Ook werden variaties in het gebruik van robotassistentie bij heup- en knieprothesen onder de loep genomen.
- Doorontwikkeling kwaliteitsrapporten: De kwaliteitsrapporten zijn verder ontwikkeld tot een krachtigere tool voor specialisten. Met deze geavanceerde rapporten krijgen zorgverleners nu nog meer waardevolle inzichten om hun prestaties te analyseren. Zie ook het artikel Uitbreiding van de kwaliteitsrapporten in dit magazine.
2. Voorlichten en informeren van publiek en maatschappij
LROI-data geven niet alleen zorgverleners, maar ook patiënten waardevolle inzichten. Dit helpt patiënten een realistische verwachting te krijgen van hun behandelingen.
- Patiëntvertegenwoordiging in stakeholdersraad: Dit jaar sloten de Poly-artrose Lotgenoten Vereniging en de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland zich aan bij de stakeholdersraad. Hun inbreng is van groot belang om het perspectief van de patiënt binnen de LROI te versterken. De samenwerking met deze patiëntenorganisaties helpt om de LROI nog beter af te stemmen op de behoeften en ervaringen van patiënten.
- Patients-like-me-platform: Na een succesvolle start in 2023 met data over knieprothessen, werd in 2024 ook informatie over heupprothesen toegevoegd. Het platform werd al bijna 4000 keer geraadpleegd door patiënten.
- Website updates: De patiëntenpagina op de LROI-website kreeg een update en bevat nu de nieuwste feiten, cijfers en een evaluatietool waarmee patiënten hun feedback kunnen geven.
- Nieuwe patiëntenfolder: De vernieuwde folder geeft heldere uitleg over het gebruik van patiëntgegevens en hoe hun privacy wordt gewaarborgd.
3. Signaleren van onverwachte uitkomsten en traceren van implantaten
De kracht van de LROI is haar vermogen om snel afwijkingen in zorguitkomsten te signaleren. Door implantaten en zorguitkomsten te monitoren, kunnen we meteen actie ondernemen als iets buiten de norm valt. Dit maakt ons uniek ten opzichte van andere registraties zoals het Landelijk Implantaten Register (LIR), dat geen evaluatie van resultaten doet.
- Geüpdatete procedure voor uitkomstanalyse: Het afgelopen jaar werd de procedure uitkomstanalyse ingezet om verschillen in uitkomsten tussen unicondylaire knieprothesen te onderzoeken. Zorgaanbieders werden op de hoogte gebracht van deze variaties, en specifiek geïnformeerd als ze afwijkende resultaten hadden.
- Procedure uitkomstanalyse bij zorgaanbieders met CUSUM: Voor het eerst is de procedure uitkomstanalyse tussen zorgaanbieders verrijkt met CUSUM-grafieken. Deze grafieken maken snel zichtbaar wanneer het aantal revisies hoger is dan verwacht, waardoor zorgaanbieders een vroegtijdig signaal krijgen. Dit stelt hen in staat om snel in hun eigen resultaten te duiken en gerichte verbeteringen door te voeren. Zie ook het artikel Uitbreiding van de kwaliteitsrapporten in dit magazine.
4. Ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek
LROI-data bieden een schat aan informatie voor wetenschappelijk onderzoek, dat rechtstreeks bijdraagt aan verbeteringen in de orthopedische zorg.
- Wetenschappelijke publicaties: In 2024 waren er 22 publicaties over onderzoek waarbij gebruikgemaakt werd van LROI-data. Deze studies geven nieuwe inzichten in de resultaten van orthopedische ingrepen. Zie pagina 7 in dit magazine.
- LROI-subsidieprojecten: In 2024 werd subsidie toegekend aan twee projecten.
- Nieuwe onderzoeksprocedure: Om samenwerking te stimuleren, introduceerde de LROI de ‘Expression of Interest’-procedure, waarmee een onderwerp wordt verdeeld onder onderzoeksgroepen. Het eerste thema dat via deze procedure wordt toegewezen is Robot Assisted Surgery.
- Wetenschappelijk symposium: Ter ere van het afscheid van Professor dr. Wim Schreurs is een wetenschappelijk symposium georganiseerd. Professor Schreurs reflecteerde op vijf jaar hoogleraarschap en tal van sprekers schetsten met elkaar een beeld over de LROI, onderzoek met LROI-data en de ontwikkeling van de LROI.
LROI-symposium 2024 ter ere van het afscheid van prof. dr. Wim Schreurs.
5. Optimaliseren en bewaken van de LROI-database
De LROI zet volop in op datakwaliteit en gebruiksgemak, zodat zorgverleners efficiënt kunnen registreren en betrouwbare inzichten krijgen.
- Project LROI-to-The-Next-Level: In 2024 ging dit project van start, gericht op innovatie en ontwikkeling binnen de LROI en de orthopedische zorg. Drie projecten ontvingen financiering om hun goede idee uit te werken. Zie het artikel LROI to the next level 2025 in dit magazine.
- Toetsingstraject Inhoudsgovernance en Datagovernance: Ter voorbereiding op de wijziging van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) worden alle kwaliteitsregistraties getoetst op inhoud- en datagovernance. Deze toetsing zorgt voor meer regie op kwaliteitsregistraties. Registraties die positief worden getoetst, worden opgenomen in het register voor kwaliteitsregistraties. De implantaatregistraties van de LROI hebben inmiddels een positieve beoordeling ontvangen voor opname in dit register. De klompvoetregistratie zit op dit moment in het toetsingsproces.
- Nieuwe registratie voor voorste-kruisbandruptuur: Op verzoek van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging heeft de LROI de registratie voor voorste-kruisbandruptuur in ontwikkeling genomen. Deze aandoening kent diverse behandelmethoden en de uitkomsten variëren sterk. Er is dan ook grote behoefte aan meer inzicht in de epidemiologie, demografie en behandelresultaten. Inmiddels is de structuur van deze registratie verder uitgewerkt in samenwerking met de zorgaanbieders, specialisten en patiënten.
- Modulaire registraties in de LROI: De Registratie Adviesraad is op zoek naar goede initiatieven om de LROI uit te breiden. Via de modulaire registratie wordt zorgvuldig gekeken naar de mogelijkheden van uitbreiding van de LROI. Zorgaanbieders gaan op regionaal of lokaal niveau werken met een module gekoppeld aan de LROI. Als die module succesvol is, kan gekozen worden voor landelijke implementatie. Eind 2024 worden de eerste modulaire onderwerpen bekend gemaakt. Zie het artikel over modulaire registratie in dit magazine.