Uitbreiding van de kwaliteitsrapporten
Sinds 2020 zijn er in het LROI-portaal kwaliteitsrapporten beschikbaar met informatie over de datakwaliteit van registraties en over uitkomsten van totale heup- en knieprothesen. Vanaf 2023 is er ook een rapport voor totale schouderprothesen beschikbaar. Deze rapporten stellen kwaliteitsmedewerkers en medisch specialisten in staat om hun eigen resultaten te bekijken en te vergelijken met landelijke gegevens. Ze worden automatisch gegenereerd en wekelijks bijgewerkt. De rapporten tonen niet alleen uitkomstinformatie van de eigen zorgaanbieder, maar ook factoren die opvallende resultaten kunnen verklaren, zoals kenmerken van protheses, de uitvoerende chirurg, de aard van revisie-ingrepen en de kwaliteit van de data. Bovendien worden de uitkomsten vergeleken met die van andere zorgaanbieders in Nederland.
Hoe kunnen kwaliteitsrapporten gebruikt worden bij de evaluatie van zorg?
De spiegelinformatie in kwaliteitsrapporten biedt de mogelijkheid om de eigen zorgresultaten te vergelijken met landelijke benchmarks en te beoordelen of het ziekenhuis beter, slechter of gelijkwaardig presteert ten opzichte van andere ziekenhuizen in Nederland. Door deze data te analyseren, kunnen afwijkingen of trends worden opgespoord. Anneke Spekenbrink-Spooren licht toe: “Als bijvoorbeeld het revisiepercentage bij prothese-ingrepen hoger blijkt te zijn dan het landelijke gemiddelde kan dit aanleiding geven om te onderzoeken waar mogelijke verbeteringen nodig zijn. Je ziet dit
Anneke Spekenbrink-Spooren
in figuur 1. De kwaliteitsrapporten kunnen helpen verklarende factoren te identificeren, zoals: wanneer traden hogere revisiepercentages op? Wat waren de meest voorkomende redenen voor revisie? Zijn er specifieke prothesecomponenten die vaker gereviseerd worden? En komen revisies vaker voor op korte of lange termijn? Deze spiegelinformatie vormt een waardevolle basis voor evaluaties en het doorvoeren van verbeteringen. Wanneer de LROI-data geen duidelijke verklaring bieden voor de hogere revisiepercentages, kan verder gekeken worden naar interne factoren zoals wijzigingen in procedures of postoperatieve zorg. Dit helpt bij het identificeren van mogelijke verbeterpunten om de kwaliteit van zorg verder te optimaliseren.”
Kwaliteitsrapporten en de Procedure Uitkomstanalyse
Sinds 2017 hebben NOV en LROI een Procedure Uitkomstanalyse om te detecteren of prothesen of zorgaanbieders negatief afwijken van de landelijke norm. “In deze procedure gaat de NOV in gesprek met betrokken zorgaanbieders of vakgroepen om mogelijke verklaringen te vinden en, indien nodig, een verbeterplan op te stellen”, aldus Liza van Steenbergen. “Zorgaanbieders met een opvallend hoog revisiepercentage kunnen gebruik maken van de kwaliteitsrapporten en het LROI-dashboard bij het zoeken naar eventuele verklaringen.”
Liza van Steenbergen
Wat is nieuw?
Dit jaar zijn de bestaande kwaliteitsrapporten aanzienlijk uitgebreid en bevatten ze meer informatie over de zorgresultaten van de eigen zorgaanbieder.
Heup- en knieprothesen
1. Kophalsprothesen en unicondylaire knieprothesen
Naast totale heup- en knieprothesen bevatten de rapporten nu ook uitkomstinformatie voor kophalsprothesen van de heup en unicondylaire knieprothesen. Dit maakt zorgevaluatie op basis van LROI-data voor deze ingrepen mogelijk.
2. Informatie over patiënt- en behandelkenmerken
Er is een tabel toegevoegd die de verdeling van patiëntkenmerken (zoals geslacht, leeftijd, diagnose, algemene gezondheid en BMI) toont bij de eigen zorgaanbieder en in Nederland. Dit helpt om verschillen in patiëntpopulaties inzichtelijk te maken. Daarnaast is een tabel met behandelkenmerken opgenomen, zodat zorgaanbieders kunnen zien of bijvoorbeeld de operatietechniek of fixatiemethode verschilt van andere zorgaanbieders.
3. Hoger dan verwacht revisiepercentage: CUSUM control chart
De CUSUM control chart toont de cumulatieve som van het aantal revisies ten opzichte van de verwachte revisies per ingreep. Hierbij wordt rekening gehouden met patiëntkenmerken. Wanneer de cumulatieve som boven de 5.0 komt, volgt een signaal, waarna de chart weer op 0 begint. Dit systeem detecteert afwijkingen sneller dan een funnelplot. (Zie figuur 2.)
4. Aantal revisies bij een andere zorgaanbieder
Het rapport toont nu welk deel van de revisies na een primaire ingreep bij de eigen zorgaanbieder elders wordt uitgevoerd, wat inzicht biedt in de mate waarin patiënten binnen het eigen zorgsysteem blijven.
5. Langetermijn-survival
Nieuw is ook de mogelijkheid om de langetermijn-survival van primaire prothese-ingrepen te zien, waarbij de resultaten van de eigen zorgaanbieder worden vergeleken met die van alle ingrepen in Nederland. (Zie figuur 1.)
6. Visuele weergave van patiëntgerapporteerde uitkomsten
Patiëntgerapporteerde uitkomsten, zoals pijn, fysiek functioneren en kwaliteit van leven, worden nu ook visueel weergegeven. Voor knieprothesen wordt bijvoorbeeld het percentage ontevreden patiënten in vergelijking met het landelijke gemiddelde getoond. (Zie figuur 3.)
Rapport klompvoetbehandeling
Sinds 1 oktober 2021 is de LROI uitgebreid met de eerste landelijke kinderorthopedische registratie: de klompvoetregistratie. Deze volgt klompvoetpatiënten van baby tot 18 jaar en biedt inzicht in de epidemiologie en kwaliteit van zorg. In mei 2024 verschenen de eerste kwaliteitsrapporten met informatie per zorgaanbieder over klompvoetbehandelingen, inclusief aantallen, patiëntkenmerken, tijd van geboorte tot eerste intake en uitkomstvariabelen zoals de Pirani-, Dimeglio- en CAP-scores.
Hoe nu verder?
Momenteel wordt het kwaliteitsrapport met uitkomstinformatie over schouderprothesen verder uitgebreid. Daarna zullen nieuwe rapporten worden ontwikkeld voor prothesen aan de enkel, elleboog, pols en vinger.
Heeft u aanvullingen of opmerkingen? Laat het ons weten! Contact: lroi@orthopeden.org
Figuur 1 Ongecorrigeerd cumulatief lange termijn overall revisiepercentage na een primaire totale heupprothese van zorgaanbieder X en alle zorgaanbieders in Nederland in de periode 2010-2024. De stippellijn geeft de betrouwbaarheidsinterval aan.
Figuur 2 CUSUM-control chart van cumulatieve som van waargenomen ten opzichte van verwachte overall revisie-ingrepen binnen 3 jaar na een primaire totale knieprothese, rekening houdend met patiëntkenmerken, bij zorgaanbieder X.
De CUSUM control chart toont de cumulatieve som van het aantal revisies ten opzichte van de verwachte revisies per ingreep. Hierbij wordt rekening gehouden met patiëntkenmerken. Wanneer de cumulatieve som boven de 5.0 komt, volgt een signaal, waarna de chart weer op 0 begint. Dit systeem detecteert afwijkingen sneller dan een funnelplot.
Figuur 3 Gemiddelde pre-operatieve, 6 maanden post-operatieve en 12 maanden post-operatieve patiëntgerapporteerde uitkomsten van patiënten die een knieprothese kregen bij zorgaanbieder X, ten opzichte van alle patiënten met een knieprothese in de periode 2017-2024.