LROI to the Next Level: drie projecten starten in 2025
In april 2024 opende de LROI een nieuwe subsidieronde met de oproep ‘LROI to the Next Level 2025’. Leden van de NOV werden uitgenodigd om projectvoorstellen in te dienen die de LROI als kwaliteitsregistratie naar een hoger niveau zouden tillen. De focus lag op projecten die de LROI versterken en tegelijkertijd een waardevolle bijdrage leveren aan de orthopedie en voor zorgaanbieders. De call is inmiddels afgerond, en drie veelbelovende projecten ontvangen een financiële bijdrage om hun ideeën te realiseren.
Next Level via Datapoort: koppeling ziekenhuisdata MCL & UMCG met LROI - Prof. Job Doornberg
De data van de LROI zijn zeer betrouwbaar en volledig, vele onderzoeksvragen kunnen worden beantwoord met de verzamelde gegevens. Toch is de informatie nog minder geschikt om patiënt-specifieke voorspellingen te doen. Om meer inzicht te bieden in individuele behandeluitkomsten, richt dit project zich op innovatieve datakoppelingen.
Een veelbelovende oplossing is de samenwerking met Datapoort, een platform van het UMC Groningen, dat data uit diverse bronnen beschikbaar en koppelbaar maakt. Door ziekenhuisdata aan de LROI te koppelen, kunnen aanvullende gebeurtenissen (zoals heupluxatie, breuken en infecties) in de registratie worden opgenomen. Dit verrijkt de LROI-data zonder extra administratieve lasten voor zorgverleners.
Het uiteindelijke doel is om in de spreekkamer een ‘Samen Beslissen’-gesprek te voeren, waarin op basis van een specifiek risicoprofiel van de patiënt betere voorspellingen kunnen worden gedaan. Voor dit project worden in eerste instantie drie veelvoorkomende complicaties bij heupprothesen als voorbeeld gebruikt.
Looptijd: 4 jaar.
Job Doornberg: “De resultaten zullen helpen om de nauwkeurigheid van voorspellingen te verbeteren en daarmee de ondersteuning voor artsen en patiënten in het maken van behandelkeuzes te versterken.”
Implementatie van een zorgzwaartemeter voor het meetbaar maken van complexiteit in revisiezorg. Van een reactief naar een proactief LROI - Dr. José Smolders
Dit project heeft als doel om, in samenwerking met de LROI, het instrument de zorgzwaartemeter verder te ontwikkelen, te evalueren en te koppelen aan de LROI-registratie. Met deze zorgzwaartemeter kan de complexiteit van knie- en heuprevisieoperaties, op basis van patiënt- en operatieve factoren, worden geclassificeerd en vastgelegd. De implementatie van dit meetinstrument ondersteunt het zorgproces rond heup- en knierevisies.
De zorgzwaartemeter biedt de mogelijkheid om de complexiteit van revisiechirurgie op twee momenten te classificeren:
- Vóór de operatie: Hiermee kan de zorgzwaarte worden ingeschat om een passend zorgpad voor elke patiënt vast te stellen. Dit zorgt voor een zorgplan op maat, op het juiste moment en met de juiste faciliteiten en expertise.
- Na de operatie: Door de daadwerkelijke zorgzwaarte postoperatief vast te stellen en vast te leggen, zijn er op populatieniveau waardevolle data voor zorgverbetering en evaluatie binnen de LROI.
Het toevoegen van de zorgzwaartemodule aan de LROI verrijkt het register met zinvolle data en sluit aan bij de strategische doelen. Zo ondersteunt dit project het verhogen van de kwaliteit van de revisiezorg en benut het de bestaande infrastructuur van de LROI om de bruikbaarheid van data voor alle stakeholders te vergroten.
Looptijd: 3,5 jaar.
José Smolders:
“De implementatie van de zorgzwaartemeter helpt patiëntspecifieke zorg te optimaliseren, middelen efficiënter in te zetten en uiteindelijk de resultaten van revisieoperaties te verbeteren.”
LROI INNOVATE: Platform voor flexibele interventie evaluaties - Prof. Rudolf Poolman
LROI INNOVATE richt zich op baanbrekende verbeteringen in het onderzoek naar interventies binnen de LROI. Traditionele gerandomiseerde gecontroleerde trials (RCT’s) zijn tijdrovend en kostbaar, vooral wanneer het gaat om het testen van verschillende implantaten, materialen en chirurgische technieken. Dit project ontwikkelt een platform voor genestelde, adaptieve trials binnen de LROI, met behulp van een master-studieprotocol dat flexibiliteit biedt voor het toevoegen of beëindigen van interventies.
Dankzij dit ontwerp kunnen meerdere interventies tegelijkertijd worden geëvalueerd, wat leidt tot besparingen in tijd en kosten. Ook worden de onderzoeksprocessen gestandaardiseerd, wat resulteert in robuuste en betrouwbare resultaten. Adaptieve trials bieden belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele methoden. Door gebruik te maken van geavanceerde statistische modellen kunnen de onderzoeken snel worden aangepast op basis van tussentijdse resultaten.
Door gebruik te maken van LROI-data kan wetenschappelijk onderbouwde zorg worden geleverd, wat leidt tot betere patiëntenzorg en versnelde wetenschappelijke vooruitgang.
Looptijd: 4 jaar.
Rudolf Poolman:
“Via dit platform kunnen we de efficiëntie verhogen en ervoor zorgen dat patiënten sneller naar de meest effectieve behandelingen kunnen worden overgezet, terwijl minder werkende interventies sneller worden stopgezet.”