LROI en de patiënt
Hoe de data steeds inzichtelijker worden
Bij de LROI staat de verbetering van de orthopedische zorg voor de patiënt centraal. Door het verzamelen en analyseren van gegevens over orthopedische ingrepen zoals gewrichtsprothesen en klompvoetbehandelingen streeft de LROI ernaar om voor zowel de medisch specialist als patiënt van waarde te zijn. De laatste jaren worden patiënten steeds meer betrokken bij ontwikkelingen, zodat de resultaten van LROI-data ook voor hen inzichtelijk en nuttig zijn.
Platform Patiënten-zoals-ik
Een van de middelen die de LROI inzet om patiënten meer inzicht te geven, is het platform Patiënten-zoals-ik. Dit platform, dat ontwikkeld is in samenwerking met patiëntenorganisaties, geeft patiënten informatie op basis van ervaringen van andere patiënten. Door vier eenvoudige vragen te beantwoorden over geslacht, leeftijd, gewicht en lengte, kunnen patiënten bijvoorbeeld zien hoe lang een heup- of knieprothese naar verwachting meegaat en hoe groot de kans is dat deze in de toekomst vervangen moet worden. Ook krijgen ze inzicht in hoeveel of hoe weinig pijn mensen hebben na plaatsing van een heup- of knieprothese en hoe de belastbaarheid is. Mensen krijgen een realistisch beeld van wat ze kunnen verwachten. Ook kan het platform in de spreekkamer worden gebruikt tijdens het consult met de orthopedisch chirurg. Het helpt patiënten om de mogelijke uitkomsten van de ingreep beter te begrijpen en samen met de arts een geïnformeerde beslissing te nemen. Dit platform werd in 2024 ruim 4000 keer geraadpleegd.
Patiëntenorganisaties adviseren de LROI
Om de inbreng van patiënten bij de LROI verder te versterken is dit jaar een stakeholdersraad opgericht. In 2024 zijn de eerste vergaderingen gehouden en twee vooraanstaande patiëntenorganisaties hebben zitting genomen:
- De Poly-Artrose Lotgenoten Vereniging (PAL): de landelijke vereniging voor mensen met artrose/poly-artrose.
- Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN): de landelijke patiëntenorganisatie voor alle mensen met reuma.
Beide patiëntenorganisaties vertegenwoordigen patiëntengroepen die vaak een gewrichtsprothese krijgen. Vanuit deze invalshoek geven zij advies over aspecten die belangrijk zijn om vast te leggen in de LROI en dragen ze bij aan de verbetering van de LROI-producten.
Etty Kruiswijk van PAL:
"Bij de LROI laten ze mensen meedenken die al een prothese hebben. Als ervaringsdeskundige denken we mee mee over vragenlijsten en informatie voor mensen die een prothese krijgen. Ze kunnen lezen hoe het gaat, hoeveel procent goed gaat, hoeveel revisies noodzakelijk zijn, enz. Het kan je geruststellen, voordat je een operatie moet ondergaan, omdat het zo vaak goed gaat!"
En Patricia Pennings van RZN geeft aan:
"Een knie- of heupprothese krijgen is best ingrijpend. Een ‘kunst’-knie of -heup is niet hetzelfde als een ‘nieuwe’ knie of heup. Daarom is het zo belangrijk dat mensen de keuze voor een prothese weloverwogen maken. Daarbij gaat het niet alleen om klinische uitkomsten die belangrijk zijn om te bespreken. Ook zaken als pijn of kwaliteit van leven zijn belangrijke thema’s voor patiënten. Het fijn om als patiëntenorganisatie deel te nemen aan de Stakeholdersraad van de LROI. Zo weten we zeker dat de gegevens die worden vastgelegd niet alleen van waarde zijn voor zorgverleners, maar vooral ook voor de mensen die een prothese overwegen. We zijn erg blij dat de LROI deze patiëntenparticipatie actief ondersteunt."
Binnenkort verwelkomt de stakeholdersraad ook de Stichting Klompvoet Nederland, die al actief betrokken is bij de (door)ontwikkeling van de klompvoetregistratie.
Transparantie van zorgaanbieder-data
Via de transparantiekalender maken zorgaanbieders kwaliteitsinformatie openbaar met behulp van kwaliteitsindicatoren. Daarbij gaat het ook om informatie over heup- en knieprothesen. Patiënten zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van de kwaliteitsindicatoren. Eenmaal per jaar worden de kwaliteitsindicatoren voor heup- en knieprothese-operaties berekend door de LROI. Zorgaanbieders controleren of de indicator klopt voordat deze openbaar gemaakt wordt. De kwaliteitsindicatoren worden onder meer via Zorgkaart Nederland gepubliceerd. Ook op deze manier helpt de LROI om gegevens over heup- en knieprothese-operaties inzichtelijk te maken voor patiënten.Binnenkort verwelkomt de stakeholdersraad ook de Stichting Klompvoet Nederland, die al actief betrokken is bij de (door)ontwikkeling van de klompvoetregistratie.
Patiëntenfolder
In 2024 is de vernieuwde folder ‘Krijgt u een gewrichtsprothese’ gepubliceerd. De folder informeert de patiënten over welke gegevens in de registratie worden vastgelegd, waarom dit gebeurt en hoe deze gegevens worden gebruikt. Het doel is om patiënten duidelijkheid te geven over de registratie van hun gegevens. Daarnaast wordt via een uitleganimatie uitgelegd hoe de LROI omgaat met deze informatie.
Inzicht in eigen data
Binnen de LROI zijn er tal van toepassingen waarmee patiënten inzicht kunnen krijgen in hun eigen data en hun hersteltraject. Zo bevat de registratie een implantaatbrief voor elke patiënt, die gegevens biedt over de geplaatste prothese. Ook kunnen patiënten de samenvatting van hun vragenlijstresultaten ontvangen, die inzicht geeft in hun pijn- en bewegingsresultaten vóór en na de ingreep. De orthopedisch chirurg geeft de brieven mee met de patiënt.