Het belang van modulaire registratie
De Landelijke Registratie Orthopedische Interventies (LROI) speelt een cruciale rol bij het verbeteren van de orthopedische zorg in Nederland. Een belangrijk nieuw middel is de modulaire aanpak voor het uitbreiden van de registratie, waarbij nieuwe data en inzichten op een stapsgewijze manier worden toegevoegd. Dit biedt de mogelijkheid om de kwaliteit van zorg verder te verfijnen. Shirley Baert, datamanager bij de LROI, vertelt waarom deze aanpak zo waardevol is.
Gefaseerde groei van de LROI “Modulaire registratie geeft ons de mogelijkheid om nieuwe ideeën gecontroleerd te testen. In plaats van ineens grote veranderingen door te voeren, starten we met kleinschalige innovaties in een beperkt aantal ziekenhuizen. Zo kunnen we zien of een uitbreiding echt waardevolle informatie oplevert en geschikt is voor bredere toepassing. Dankzij deze gefaseerde aanpak is er ruimte voor optimalisatie en aanpassingen voordat een landelijke uitrol plaatsvindt.”
Shirley Baert
Drie kerngebieden Het modulaire programma van de LROI richt zich op drie thema’s die zijn vastgesteld door de Registratieadviesraad (RAR):
- Patiëntverwachtingen
- Participatie en maatschappelijke impact
- Conservatieve behandeling van artrose
Zorgaanbieders konden binnen deze thema’s voorstellen indienen voor nieuwe registraties of bestaande, lokale registraties die mogelijk geschikt zijn voor opschaling naar nationaal niveau. Bij het beoordelen van de voorstellen wordt ook gekeken naar de administratieve belasting voor zorgverleners, met als doel de registratielast zo laag mogelijk te houden en de werkdruk binnen het zorgproces beheersbaar te houden. Het uiteindelijke besluit over de toewijzingen wordt half december 2024 verwacht.
Een stevige basis voor vernieuwing “Het mooie van deze aanpak is dat het samenwerking tussen verschillende zorgaanbieders stimuleert. Consortia van academische ziekenhuizen, algemene ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra, werken samen om de registratie op te zetten en te verbeteren. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de resultaten breed toepasbaar zijn en dat landelijke invoering van nieuwe modules op een solide basis rust. Dankzij de modulaire aanpak kunnen nieuwe meetinstrumenten en methoden op een gecontroleerde manier worden geëvalueerd. Wanneer een module succesvol blijkt, kan deze zonder grote risico’s in andere ziekenhuizen worden ingevoerd en uiteindelijk landelijk worden uitgerold. Op deze manier biedt de modulaire registratie binnen de LROI volop kansen voor innovatie, zonder overhaaste beslissingen."