Betekenis van LROI-data voor de wetenschap
Interview met Esther Bloemheuvel
Orthopedisch chirurg Esther Bloemheuvel verdedigde op woensdag 2 oktober 2024 haar proefschrift ‘Hip Arthroplasty in the Fragile Patient - Recommendations based on the Dutch Arthroplasty Register’ bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. Wat onderzocht Esther Bloemheuvel precies en hoe gebruikte zij de LROI bij haar onderzoek?
Wat is het doel van het proefschrift? “Het doel van het proefschrift was meer inzicht verkrijgen in de overleving van patiënt en implantaat na totale heup arthroplastiek, ook wel ‘totale heupvervanging’ genoemd. De focus is gericht op de oudere patiënt en op implantaten die speciaal ontwikkeld zijn om het risico op luxatie (het uit de kom schieten van de heupprothese), een veel voorkomende reden voor een revisie, te verkleinen. Vervanging van een versleten heupgewricht door een totale heupprothese is een van de meest succesvolle orthopedische operaties. Aanvankelijk werden totale heupprothesen vooral geplaatst bij patiënten tussen de 65 en 80 jaar oud met een goede medische conditie. Maar inmiddels worden er ook steeds meer patiënten van 80 jaar en ouder behandeld. Dit proefschrift laat zien dat er goede resultaten behaald kunnen worden bij deze leeftijdscategorie.”
Welke rol speelden de LROI-data bij dit proefschrift? “Alle onderzoeken van het proefschrift zijn gebaseerd op LROI-data. Via de LROI kregen we de geanomiseerde gegevens van alle geregistreerde totale heupen. We waren met name geïnteresseerd in het type kom en hebben via de LROI-data gegevens van ruim 200.000 patiënten met een nieuwe heup kunnen onderzoeken. Kenmerken als man/vrouw, leeftijd, wel of geen gebruik van cement zaten allemaal in die LROI-data. Ik denk dat we met de LROI een hele rijke bron aan informatie hebben en in de toekomst gaat dat alleen nog maar meer worden, zeker ook door internationale samenwerking. Daarnaast verwacht ik ook veel van de samenwerking met andere registers, bijvoorbeeld rond medicatiegebruik, complicatieregistratie en ontslaginformatie. Ik ben erg benieuwd wat de toekomst op dit gebied gaat brengen!”
Zijn er onderzoeksresulaten die je hebben verrast? “Voor dit proefschrift is ook de dual mobility kom onderzocht. Deze kom bestaat uit een buitenkom met daarbinnen een extra toegevoegde scharnierende binnenkom. De dual mobility cup wordt wereldwijd steeds vaker geplaatst, meestal bij een revisie van een heupprothese. De onderzoeken van dit proefschrift hebben aangetoond dat deze speciale kom net zo goed functioneert als de reguliere kom en het zelfs beter doet bij revisie-operaties. Er was nog niet veel kennis over de dual mobility cups bij primaire (1e plaatsing) totale heupprothesen, hierbij toonden wij geen verschil aan. Tot slot hebben we interessante resultaten gevonden ten aanzien van het gebruik van cement. Zeker bij 80-plussers en kophalsprotheses (type heupprothese bij een heupfractuur) kan de steel het beste met cement worden gefixeerd.”
Wat is de winst voor orthopedisch Nederland? “De winst voor orthopedisch Nederland is dat we inzicht hebben gekregen in resultaten bij specifieke patiëntengroepen én hoe die dual mobility cup het doet. Dat geeft kennis voor de orthopedisch chirurgen maar ook voor patiënten. De dual mobility cup doet het vooral goed bij de revisie-ingrepen. Je zou die dual mobility cup dus kunnen gebruiken bij specifieke patiënten die bijvoorbeeld een hogere kans hebben op een luxatie. De uitkomsten van dit onderzoek zijn relevant voor het maken van een goede afweging bij de keuze voor het soort cup, ook afgezet tegen de kosten ervan. De onderzoeken van dit proefschrift zijn ondersteunend voor het informeren van patiënten en kunnen helpen bij het maken van gezamenlijke beslissingen rondom een operatie.”
Esther Bloemheuvel