Wetenschappelijk onderzoek:
169 onderzoeksprojecten in 10 jaar
In 2007 startte de LROI met de registratie van heup- en knieprothesen. Vanaf 2014 kwamen daar de schouder-, elleboog-, enkelprothesen en PROMs bij en in 2016 de pols-, vinger- en duimprothesen. In 2015 verscheen de eerste wetenschappelijk publicatie op basis van LROI-data. Inmiddels zijn 169 onderzoeksprojecten gestart en 22 peer-reviewed publicaties verschenen!
Wetenschappelijk onderzoek
De LROI stelt gegevens beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek om de kwaliteit van de orthopedische zorg te optimaliseren. Iedereen kan een aanvraag indienen voor data uit de LROI. De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) toetst deze en brengt advies uit aan het LROI-bestuur. NOV-leden kunnen bovendien LROI-subsidie aanvragen voor projecten. Dit heeft tot een groot aantal onderzoeksprojecten geleid. Ook het aantal publicaties neemt snel toe. Informatie uit nieuwe publicaties wordt in Nederlandse factsheets met infographics weergegeven om zo de verspreiding van de nieuwste informatie te bevorderen.
Nieuw: researchdatabase LROI!
Nikki van Mil, secretarieel medewerker bij de LROI, was samen met onderzoeker Anneke Spekenbrink-Spooren betrokken bij de totstandkoming van de researchdatabase die eind 2024 op de LROI-site wordt gelanceerd.
Nikki van Mil: “Na tien jaar onderzoek met LROI-data zijn we blij te kunnen aankondigen dat onze nieuwe researchdatabase binnenkort online is! Het aantal onderzoeksprojecten neemt ieder jaar enorm toe. Dat maakte het steeds lastiger voor sitebezoekers om een bepaald onderzoek of informatie over een bepaald onderwerp te vinden. Daarom maken we alle onderzoeksprojecten nu toegankelijk via een researchdatabase. Er is in samenwerking met onze webbouwer een filterfunctie gecreëerd, waardoor bezoekers van de site onderzoeksprojecten kunnen selecteren waarin ze geïnteresseerd zijn. U kunt bijvoorbeeld selecteren op een gewricht, soort prothese of op een bepaalde uitkomstmaat. Ook kan er gezocht worden op trefwoord. Zo bieden we een gebruiksvriendelijke omgeving waar de onderzoeken en publicaties makkelijk te vinden zijn.”