Professor Wim Scheurs: vijf jaar LROI-hoogleraarschap
Op 1 januari 2019 werd prof. dr. Wim Schreurs voor vijf jaar benoemd als hoogleraar registratie orthopedische implantaten en operatieve verrichtingen. Professor Schreurs blikt terug op zijn tijd als hoogleraar. Hoe heeft hij het hoogleraarschap LROI ervaren en wat heeft hij allemaal bereikt? We stelden hem een aantal vragen.
Prof. dr. Wim Schreurs: ‘Ik vond het een voorrecht om deze positie te mogen bekleden. De LROI-organisatie staat als een huis. Het is me in de loop van de jaren duidelijk geworden dat maar weinig andere internationale orthopedische registers zo goed zijn georganiseerd. Belangrijker nog is dat het draagvlak voor de LROI bij de Nederlandse orthopedisch chirurgen heel groot is. Dit resulteert dan ook in een compleetheid van nagenoeg 100 procent!
Waar ben je trots op?
‘Er zijn de afgelopen jaren vele projecten en activiteiten geweest waar we als LROI echt trots op mogen zijn. In de eerste jaren van mijn hoogleraarschap ben ik onder andere druk bezig geweest met een project over toepasbaarheid van machine learning op data in de LROI. We hebben dit project samen met PacMed uitgevoerd. De belangrijkste vraag die wij hen hebben gesteld is of we met de huidige data konden voorspellen welke patiënten een revisie krijgen en welke niet. De LROI-data leerden ons dat de belangrijkste voorspeller van revisie de uitkomst van de post-operatieve PROMs is. Vooraf voorspellen of iemand een revisie krijgt, is veel lastiger. Na dit project heb ik me vooral gefocust op verder versterken van de internationale samenwerkingen tussen registers. Dit is ook een van de onderwerpen waar mijn promovendus Mirthe van Veghel zich mee bezig houdt. Zij zet met de Nordic Arthroplasty Register Association (NARA), waaraan de Zweedse, Noorse, Deense en Finse registers verbonden zijn, een onderzoek op om verschillen in knieprothesiologie tussen de landen, zichtbaar te maken. Het is interessant om te weten waarom deze verschillen er zijn, om uiteindelijk tot de beste orthopedische zorg te komen. Een andere internationale samenwerking waar Mirthe zich mee bezig houdt, gaat over een analyse van de uitkomsten van korte ongecementeerde femurstelen. In dit onderzoek vergelijkt zij data vanuit ons Nederlandse register met het Zweedse en Australische orthopedische register. Samenwerking met internationale registraties is zeer waardevol om van elkaar te kunnen leren en de orthopedische zorg op deze manier met elkaar te verbeteren’.
Vooruitstrevend in onderzoek
Sinds 2015 zijn er meer dan 100 LROI-publicaties in wetenschappelijke tijdschriften verschenen. Ook zijn er meerdere proefschriften verschenen op basis van de data van de LROI. Rinne Peters was de eerste en werd gevolgd door onder andere Martijn Kuijpers en Peter van Schie. In 2024 zal er opnieuw een proefschrift uitkomen op basis van data van de LROI, ditmaal door Esther Bloemheuvel.
Professor Schreurs is betrokken bij veel van deze publicaties en promotietrajecten. Bij deze projecten speelt hij een coördinerende of adviserende rol. Schreurs: ‘De samenwerking met orthopedische vakgroepen in het hele land is zeer inspirerend. In Nederland weten we elkaar goed te vinden en leren we veel door met elkaar samen te werken. Er zijn nog steeds veel onderzoeksvragen waar de LROI-data een antwoord op kan geven. De oorzaak waardoor heupartrose is ontstaan, de gezondheid van de patiënt, het type heupprothese en de gekozen chirurgische benadering hebben allen effect op de uiteindelijke prestatie van de prothese. Het blijft dus belangrijk om deze factoren te blijven meten.’
Waar liggen nog kansen voor de LROI?
‘Tijdens mijn hoogleraarschap zijn stappen gezet in het uitbouwen van de LROI van een implantaatregister naar een register voor orthopedische interventies. Zo is in 2021 gestart met de klompvoetregistratie en in 2023 is een start gemaakt met een registratie van voorste kruisbandrupturen. Voor verdere uitbreiding zou ik heel erg graag zien dat uiteindelijk alle re-operaties worden vastgelegd in de LROI. Deze toevoeging heeft als voordeel dat we alle operatieve behandelingen vastleggen, van vroege infecties waarbij alleen gespoeld wordt, tot aanvullende osteosynthese of luxaties die operatief moeten worden gereponeerd. Andere internationale registers zoals in Zweden en het Verenigd Koninkrijk gingen ons voor het eindpunt voor inclusie te veranderen van revisie-operatie naar re-operatie. Zij hebben aangetoond dat deze toevoeging van grote waarde is voor het Zweedse en Engelse register.‘
Wat heeft het hoogleraarschap jou persoonlijk gebracht?
‘Ik heb het hoogleraarschap de afgelopen vijf jaar met veel plezier vervuld. Er zijn veel nieuwe contacten gelegd, zowel nationaal als internationaal. Het was een privilege dit hoogleraarschap aan het eind van mijn carrière te mogen uitoefenen. Na 5 jaar stopt het per 1 januari 2024. Dat valt ook gelijk met mijn pensioen als orthopedisch chirurg. Wel zal ik nog betrokken zijn bij een flink aantal lopende promoties en publicaties vanuit de LROI, dus helemaal van mij af zijn jullie nog niet… Graag wil ik eenieder, leden van de NOV, het LROI-bureau en onderzoekers in den lande bedanken voor het vertrouwen, het was me een genoegen en ik heb er alle vertrouwen in dat de LROI zich in de toekomst sterk zal blijven ontwikkelen.’
Save-the-date: LROI-symposium vrijdag 12 april 2024
Graag nodigen wij u uit voor het LROI-symposium op vrijdagmiddag 12 april 2024. Prof. dr. Wim Schreurs zal daar afscheid nemen als hoogleraar LROI en diverse van zijn promovendi komen aan het woord.
Wilt u op de hoogte worden gehouden, meldt u zich dan alvast aan via lroi@orthopeden.org.