Onderzoek naar Procedure Uitkomstanalyse met ISAR-fellowship
In 2020 ontving Liza van Steenbergen, epidemioloog LROI, het mooie bericht dat zij één van de twee winnaars was van de allereerste ISAR Fellowships. ISAR staat voor International Society of Arthroplasty Registers. De ISAR Fellowships hebben als doel internationale registersamenwerkingen te stimuleren en verbeteren. Dat kan door samen (wetenschappelijke) onderzoeksprojecten uit te voeren. Maar zeker ook door een kijkje te nemen bij elkaar, problemen en uitdagingen van het register te bespreken en te (laten) zien hoe deze opgelost worden.
Onderzoeksproject ‘How to perform an Outlier Procedure?’ De LROI voert in Nederland al enkele jaren de Procedure Uitkomstanalyse uit om zorgaanbieders en prothesen te detecteren met een minder optimale uitkomst dan verwacht op basis van de patiëntpopulatie. Denemarken staat op het punt om dit te gaan starten. In het kader van het ISAR Fellowship startte Liza van Steenbergen een internationaal project om te kijken hoe orthopedische verenigingen (zoals de NOV) en registers (leden van de ISAR) een nationale procedure uitkomstanalyse kunnen starten of optimaliseren met behulp van hun eigen registerdata. Hiervoor wordt een zogenaamde white paper geschreven: een handleiding met mogelijkheden, methoden, tips en tricks. Om inzicht te krijgen in de uitkomstmaten zijn registerdata gebruikt van zowel Nederland als Denemarken.
Implementatie van een Procedure Uitkomstanalyse
Uit het onderzoek komt naar voren dat het belangrijk is om de orthopedische gemeenschap stapsgewijs te informeren:
- Laat variatie in uitkomstmaten zien met behulp van een jaarrapportage met funnelplot(s) of kwaliteitsindicatoren.
- Geef spiegelinformatie en actieve feedback per zorgaanbieder (ziekenhuis/operateur) met een dashboard gebaseerd op registerdata.
- Voer een procedure uitkomstanalyse uit waarbij de resultaten besproken worden met de betreffende zorgaanbieder, zonder dat deze publiek beschikbaar zijn. Bied hulp aan zodat de zorgaanbieder de zorg kan verbeteren.
- Zorgvuldige analyse van uitkomsten en resultaten, discussieer met zorgaanbieders over de resultaten. Resultaten in overleg mogelijk openbaar maken.
Als onderdeel van het project is gekeken naar variatie tussen geanonimiseerde ziekenhuizen in Denemarken en Nederland in verschillende uitkomstmaten: overall revisie (revisie van ten minste één van de componenten) en major revisie (revisie van tenminste de cup of steel van een totale heupprothese). Revisie binnen 1 jaar en revisie binnen 3 jaar zijn bekeken. In het onderzoek zijn verschillende uitkomstmaten van negatieve uitschieters - ziekenhuizen die meer revisies hebben gehad dan je zou verwachten op basis van hun patiëntpopulatie - bekeken. Dit varieerde flink. Bovendien zien we in alle onderzochte uitkomstmaten, zowel op basis van Nederlandse als Deense data, grote verschillen tussen ziekenhuizen in beide landen. Er zijn daarom zeker mogelijkheden om van elkaar te leren en elkaar te helpen om de prothesezorg verder te verbeteren.
Bezoek aan het Deense heupprothese-register In september 2022 bezocht Liza van Steenbergen het Danish Clinical Quality Program - National Clinical Registries (RKKP) in Odense, Denemarken. Hier zijn de Danish Hip Arthroplasty Registry, de Danish Knee Arthroplasty Registry en de Danish Shoulder arthroplasty Registry gevestigd. Liza vertelt: ‘Ik heb een weekje mogen meekijken met het reilen en zeilen van deze registers. Welke data hebben ze, hoe zijn ze vastgelegd, hoe werken hun procedures, welke uitdagingen komen ze tegen en welke oplossingen hebben ze daarvoor bedacht en toegepast. Maar ook, hoe doen wij dit alles in Nederland en waar kunnen we elkaar helpen en van elkaar leren? Er stond een dataset voor mij klaar om het Deense deel van bovenstaande onderzoek mee uit te voeren 😊. Samenvattend is en was dit een hele mooie start van kennis delen, leren van elkaar en de samenwerking verder uitbreiden!’
Liza van Steenbergen