Betekenis van LROI-data voor wetenschap
Interview met Peter van Schie over zijn promotieonderzoek
‘De LROI-dataset wordt in dit onderzoek gebruikt voor een nieuw doel, namelijk het geven van continue feedback aan ziekenhuizen over hun prestaties.’
Peter van Schie promoveerde op 8 november 2023 aan de Universiteit Leiden. Zijn proefschrift draagt de titel What makes the best performing hospital? The IQ Joint study. Hij werkte samen met Perla Marang-van de Mheen en Rob Nelissen. Het doel van dit proefschrift was om te onderzoeken hoe feedback met betrekking tot totale heup- en knieprothesen (THP en TKP) waarbij gebruik wordt gemaakt van LROI-data kan worden verbeterd. Daarnaast werd de effectiviteit van de verbeterde feedback getest door patiëntuitkomsten te evalueren. Peter van Schie is werkzaam als AIOS bij het Reinier Haga Orthopedisch Centrum (RHOC).
LROI-data op nieuwe manier ingezet Protheseregisters werden opgericht om de overleving van implantaten te vergelijken en de veiligheid van verschillende orthopedisch implantaten, zoals THP en TKP, te bewaken. De laatste jaren worden registers echter ook gebruikt als kwaliteitssystemen om de variatie tussen ziekenhuizen voor tal van klinische uitkomstmaten inzichtelijk te maken waarbij ziekenhuizen feedback krijgen over hun eigen prestaties.
In dit onderzoek worden de LROI-data ingezet voor een nieuw doel, namelijk het geven van continue feedback aan ziekenhuizen. Gedurende een jaar kregen tien interventieziekenhuizen: 1) Maandelijks feedback over hoe zij het doen ten opzichte van elkaar voor de uitkomsten revisie, heropname, complicaties en opnameduur. 2) Onderwijs over het interpreteren van de feedback. 3) Een ‘Toolbox’ met daarin evidence based verbeterinitiatieven voor de uitkomsten die in de feedback worden beschreven. De tien ziekenhuizen die de interventie ontvingen, verbeterden met 4,3% meer op de uitkomsten revisie, heropname, complicaties en opnameduur in vergelijking met de tien ziekenhuizen in de controlegroep. Het effect was groter bij interventieziekenhuizen die kwaliteitsverbeterinitiatieven introduceerden dan bij de ziekenhuizen die dit niet deden, wat suggereert dat kwaliteitsverbeterinitiatieven die werden ondernomen waarschijnlijk de reden waren voor de betere resultaten. Deze bevindingen ondersteunen dat frequente feedback aan chirurgische teams moet worden aangevuld met interactieve educatie en kwaliteitsverbeterinitiatieven die zijn afgestemd op specifieke uitkomsten om de kwaliteit van zorg met betrekking tot THP en TKP effectief te verbeteren
Om dit onderzoek mogelijk te maken verzorgde de LROI iedere maand een geüpdatet bestand. Deze LROI-gegevens werden vervolgens door het onderzoeksteam gekoppeld aan de ziekenhuisdata om naast data over patiëntkarakteristieken en revisies ook data over heropnames, complicaties en opnameduur in het onderzoek te betrekken.
Effectiviteit van feedback verbeteren Om de effectiviteit van feedback verder te verbeteren werd voorafgaand aan het testen van de interventie onderzocht in welke uitkomsten orthopedisch chirurgen geïnteresseerd zijn en op welke manier en met welke frequentie zij de feedback toegestuurd willen krijgen. Om de feedback beter aan te laten sluiten bij de interesses van de orthopeden werd onderzoek verricht naar onderliggende redenen voor een verhoogd revisiepercentage. Er werd aangetoond dat voor vrijwel alle ziekenhuizen die ‘slechter’ presteerden voor revisies betrouwbaar een onderliggende reden (infecties, prothese loslating, dislocaties of technisch falen) kon worden gevonden. Daarnaast werd een nieuwe statistische methode getoetst waardoor ‘beter’ en ‘slechter’ presterende ziekenhuizen sneller kunnen worden geïdentificeerd. Ook werd een geordende samengestelde uitkomst ontwikkeld waardoor de geleverde kwaliteit van zorg in één uitkomst kan worden gevat.
LROI als basis voor kwaliteitsverbetering in de toekomst
Sinds kort kunnen complicaties ook worden geregistreerd in het LROI-register. Dit opent nieuwe mogelijkheden om van elkaar te kunnen leren. Hoeveel complicaties heeft het ene ziekenhuis ten opzichte van het andere ziekenhuis? En wat doen ziekenhuizen die weinig complicaties hebben precies? Deze nieuwe data vormen een mooie basis voor toekomstig onderzoek.
Peter van Schie