Vernieuwde complicatieregistratie orthopedie. Wat is veranderd?
Complicaties zijn ongewenste uitkomsten van zorg die voor de patiënt én voor de zorgverlener belastend zijn. Door complicaties systematisch vast te leggen, te analyseren en te bespreken, is het mogelijk om de ernst en frequentie ervan te verminderen. Volgens de KNMG-richtlijn dient iedere complicatie die herleidbaar is tot een ingreep/behandeling geregistreerd te worden in het elektronisch patiëntendossier (EPD) en dit doen vakgroepen orthopedie dan ook sinds lange tijd. Nieuw is dat complicaties bij gewrichtsprothese-operaties vanuit het EPD nu ook geregistreerd kunnen worden in de LROI. Zo krijgen ziekenhuizen de beschikking over landelijke spiegelinformatie rond complicaties en kunnen ze het zorgproces nog beter evalueren en optimaliseren. In dit artikel aandacht voor het begrip complicaties en de voordelen van het complicatieregister.
Wouter Eilander, orthopedisch chirurg in het Alrijne ziekenhuis en lid van de NOV-werkgroep Complicatieregistratie orthopedie, licht e.e.a. toe.
Wat heeft de werkgroep gedaan? “De NOV-werkgroep Complicatieregistratie orthopedie stelde in 2021 een advies op over het uitbreiden van de LROI met complicaties die gerelateerd zijn aan een gewrichtsprothese. Vervolgens hebben we een nieuwe complicatie-codelijst ontwikkeld. Het is van belang dat ziekenhuizen deze nieuwe codelijst implementeren in het EPD, zodat het registeren van complicaties uniform, in alle EPD’s, op dezelfde manier gebeurt.”
Waarom was een nieuwe complicatie-codelijst noodzakelijk? “Registreren van complicaties in het EPD gebeurt vanuit een lange lijst van termen die een complicatie omschrijven. Bijvoorbeeld ‘wondinfectie van de heup’. Deze lijst was echter verouderd en niet compleet. Hierdoor werden complicaties soms niet of niet juist geregistreerd. Met de nieuwe lijst willen we onder-registratie voorkomen.”
Wat is veranderd met de nieuwe complicatie-codelijst? “De lijst is flink op de schop gegaan. We hebben veel nieuwe termen toegevoegd waardoor de lijst veel completer is. Ook hebben we de lijst logischer ingedeeld, waardoor het voor artsen nu eenvoudiger is om complicaties te registreren in hun eigen EPD.” Vakgroepen houden complicaties dus in hun eigen EPD bij? “Dat klopt. Via de LROI worden alle gewrichtsprotheses in Nederland landelijk geregistreerd. Eventuele complicaties die tijdens of na het plaatsen van protheses optreden werden tot nu toe alleen in het EPD van desbetreffende ziekenhuis vastgelegd. Nieuw is dat het nu mogelijk is om deze complicaties ook te registreren in de landelijke LROI-database.”
Alle vakgroepen Orthopedie in Nederland zijn inmiddels geïnformeerd over het gebruik van de nieuwe complicatie-codelijst. Ook hebben ze een uitnodiging ontvangen om (op vrijwillige basis) geregistreerde complicaties aan te leveren aan de LROI.
De NOV ziet de volgende voordelen van het aanleveren van complicaties aan de LROI:
- De informatie over complicaties wordt inzichtelijk.
- Vakgroepen kunnen hun eigen complicaties goed monitoren en spiegelen aan de percentages bij andere zorgaanbieders. Zo kunnen zij de kwaliteit van hun handelen in de gaten houden en bespreken.
- Op landelijk niveau ontstaat een benchmark over complicaties. Deze wordt inzichtelijk via de LROI-jaarrapportage.
Alle informatie in de LROI is geanonimiseerd en de LROI verstrekt nooit individuele data van zorgaanbieders aan derden.
Lees meer over de werking van de LROI-complicatieregistratie op: https://www.orthopeden.org/kwaliteitsbeleid/complicatieregistratie
Vragen? Neem contact op via lroi@orthopeden.org.
Complicaties
De Federatie Medisch Specialisten (FMS) hanteert de volgende definitie van een complicatie:
- een onbedoelde of ongewenste uitkomst van zorg;
- tijdens of volgend op het (niet) handelen van een hulpverlener;
- die voor de gezondheid van de patiënt zodanig nadelig is dat aanpassing van het medisch (be)handelen noodzakelijk is dan wel dat er sprake is van (onherstelbare) schade.