Kwaliteitsmonitoring
met LROI-data
Al meer dan 1 miljoen prothese-ingrepen zijn al vastgelegd in de LROI. Deze gegevens worden op allerlei manieren gebruikt om de kwaliteit van de orthopedische zorg te monitoren en waar nodig te verbeteren. Zo heeft de LROI een online LROI-dashboard, wordt elk jaar de Procedure Uitkomstanalyse uitgevoerd, zijn kwaliteitsrapporten online beschikbaar voor iedere vakgroep en maken we industrierapporten met resultaten over prothese(combinaties). Daarnaast wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan met de informatie in de LROI-dataset.
Procedure Uitkomstanalyse
De Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV) heeft, samen met de LROI, de Procedure Uitkomstanalyse ontwikkeld. Sinds 2017 worden hiermee de uitkomsten van vakgroepen en prothese(combinaties) gemonitord. Bij de zogenaamde mogelijke ‘Uitschieters’ wordt een diepte-analyse uitgevoerd met behulp van de data. Als hieruit geen duidelijke verklaring volgt, wordt de vakgroep of fabrikant gevraagd om de mogelijke oorzaak te bespreken. Waar nodig wordt een verbeterplan met de vakgroep opgesteld. Hierbij wordt de privacy van de patiënten, orthopedisch chirurgen, vakgroepen en fabrikanten in acht genomen.
LROI-dashboard
Via het LROI-dashboard kan een vakgroep de gegevens zien van de implantaten die zij registreert. Het LROI-dashboard bevat real-time spiegelinformatie, waaronder het aantal geregistreerde ingrepen en patiënt-, prothese- en operatiekenmerken van ingrepen door de eigen vakgroep, ten opzichte van Nederland. Ook zijn in het LROI-dashboard uitkomstmaten opgenomen zoals de overleving van de prothese en patiëntgerapporteerde uitkomsten (PROMs).
Met het survival dashboard (met onder andere de CUSUM control chart) kan een vakgroep nog beter de kwaliteit van de geplaatste implantaten monitoren. Het unieke van deze figuur is dat hij is gebouwd rondom een signaalwaarde. Is het aantal revisies binnen een ziekenhuis hoger dan verwacht, rekening houdend met de patiëntpopulatie, dan komt de grafiek boven de signaalwaarde. Zo kan de vakgroep nog sneller zien hoe de door hen geplaatste prothesen het doen en indien nodig aan de bel trekken.
Kwaliteitsrapporten
Als uitbreiding op het LROI-dashboard, zijn de kwaliteitsrapporten ontwikkeld. Er zijn drie kwaliteitsrapporten beschikbaar: datakwaliteit, primaire totale heupprothese en primaire totale knieprothese. De kwaliteitsrapporten worden dagelijks vernieuwd en geven direct inzicht in de resultaten van een vakgroep. Uiteraard zijn deze rapporten alleen inzichtelijk voor de eigen vakgroep.
Kwaliteitsrapporten laten resultaten van een vakgroep zien op basis van LROI-data:
- eigen uitkomstinformatie;
- factoren die opvallende uitkomsten kunnen verklaren, zoals kenmerken van de prothese, de uitvoerend chirurg, kenmerken van de revisie-ingreep en de datakwaliteit;
- de uitkomsten van een vakgroep in vergelijking tot de uitkomsten van andere vakgroepen in Nederland. In de kwaliteitsrapporten zijn uitkomstmaten voor revisie en PROMs opgenomen.
De kwaliteitsrapporten ziet de orthopedisch chirurg na inloggen in het LROI-portaal.
Industrierapporten
Leveranciers van prothesecomponenten kunnen een industrierapport op basis van LROI-data aanvragen bij de LROI. Zij betalen hiervoor een compensatie. Na bestuurlijk akkoord en overeenstemming over de inhoud van het rapport, ontwikkelt de LROI een rapport dat beschrijvende gegevens bevat, zoals patiënt- en procedurekenmerken. Ook kan het rapport resultaten bevatten over de overleving, type, reden en timing van revisie en zo mogelijk patiëntgerapporteerde uitkomsten (PROMs). Aanvullend kan een ODEP-rating analyse worden toegevoegd. Anonimiteit van de zorgaanbieder blijft altijd geborgd.
Wetenschappelijk onderzoek
De LROI stelt gegevens beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek om de kwaliteit van de orthopedische zorg te optimaliseren. Iedereen kan een aanvraag indienen voor data uit de LROI. De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) toetst deze en brengt advies uit aan het LROI-bestuur. NOV-leden kunnen bovendien LROI-subsidie aanvragen voor projecten van enkele maanden tot drie jaar. Dit heeft tot een groot aantal onderzoeksprojecten geleid. Ook het aantal publicaties neemt inmiddels snel toe. Informatie uit nieuwe publicaties wordt in Nederlandse factsheets met infographics weergegeven om zo de verspreiding van de nieuwste informatie te bevorderen.