De waarde van de LROI als kwaliteitsregistratie
Volgens het Integraal Zorgakkoord (IZA) zijn kwaliteitsregistraties belangrijk voor de hedendaagse zorg. De onderliggende opgave die als rode draad door het IZA loopt is: onze gezondheidszorg sterk en vitaal houden door in te zetten op passende zorg. Passende zorg is alleen realiseerbaar wanneer er inzicht is in de resultaten van behandelingen in de praktijk. Kwaliteitsregistraties bieden deze informatie, leiden aantoonbaar tot betere uitkomsten in de zorg en helpen bij het maken van keuzes. Hoe ziet Bart Pijls, medisch directeur van de LROI, de waarde van de LROI?
“De LROI biedt inzicht in welke prothesen het beste presteren, welke operatietechnieken de beste resultaten geven en welke behandeling het beste werkt bij verschillende patiënten. Dat geeft orthopedisch chirurgen handvatten om de behandeling beter afstemmen op de individuele patiënt. Zij kunnen keuzes in de praktijk beter onderbouwen waardoor de kwaliteit van ingrepen verbetert.”
Het revisiepercentage daalt
“Sinds de start van de registratie in 2007 zien wij het revisiepercentage na een heupprothese of knieprothese ieder jaar verder dalen. Ten opzichte van tien jaar geleden is het revisiepercentage met 25 procent gereduceerd. Dat is een sterke verbetering en een enorm voordeel
voor de patiënt. Een revisie-operatie is immers een forse ingreep. Dat is een heel mooi voorbeeld van hoe registratie kan bijdragen aan verbeteringen in de zorg. Je registreert, analyseert en informeert: al deze inspanningen tezamen maken dat de je goede keuzes kan maken en kan selecteren op wat het beste resultaat geeft.”
Kostenaspect “Als er minder revisies nodig zijn, is dat natuurlijk voor de patiënt positief omdat deze minder kans heeft op een extra operatie. Maar ook maatschappelijk gezien is het van groot belang. Eén van de punten die nu erg belangrijk zijn in de zorg betreffen de kosten; zorgverzekeraars geven aan dat de zorg straks niet meer betaalbaar is. Revisieoperaties zijn dure operaties. Minder revisies betekent dan ook een substantiële afname van de kosten. Daardoor kun je dan andere ingrepen en behandelingen doen.”
Traceerbaarheid “Ook een belangrijk aspect is de traceerbaarheid van implantaten. Heel recent zijn bijvoorbeeld problemen met het polyethyleen van een bepaald type implantaat geïdentificeerd. Signaleren en traceren zijn belangrijke doelstellingen van de LROI. Via de data kunnen we altijd achterhalen welke implantaten geplaatst zijn in welke ziekenhuizen en actie nemen bij calamiteiten.”
Nieuwste methodieken “De LROI volgt nieuwe ontwikkelingen. Denk aan toepassing van de statistische methode CUSUM: een detectiesysteem dat voor elke ingreep beoordeelt of de resultaten in de lijn der verwachtingen liggen. Als je boven een bepaalde drempelwaarde komt wordt er een signaal afgegeven. Dat is een verfijning van het systeem, waardoor de zorgaanbieders snel een waarschuwing krijgen bij afwijkende resultaten. Als je die afwijkende data in beeld hebt, kun je op zoek gaan naar de oorzaken en patronen herkennen. Zo kun je met elkaar de zorg echt verbeteren.”
Vat op variabelen “Vele factoren zijn van invloed op de kwaliteit van een protheseplaatsing. Denk aan soorten prothesen, fabrikanten, orthopedisch chirurgen, operatietechnieken, OK’s, ziekenhuisbeleid, patiëntenpopulaties en wetgeving. Die hele set is nooit constant. Prothesen, orthopedisch chirurgen en patiëntpopulaties veranderen. Deze veranderingen kunnen positief of negatief uitpakken. Via de registratie houd je zicht op al die veranderingen en geef je de orthopedisch chirurgen handvatten over hoe het beter te doen. Daarbij helpt het dat de bestuursstructuur van de LROI en NOV verweven zijn met elkaar. De specialist is altijd betrokken. Samen denken we na over optimale patiëntenzorg!”
Bart Pijls
Figuur 1: Kans op revisie-operatie (in percentages) na een heupprothese gedurende 13 jaar, uitgesplitst per periode dat de operatie heeft plaatsgevonden. Het revisiepercentage neemt af voor recentere periodes.
Het verlagen van de revisiepercentages vergt inspanning van orthopedisch Nederland en de LROI en kan gezien worden als een metalen veer die wordt ingedrukt. Op het moment dat de inspanning wegvalt, schiet de veer weer terug omhoog en vergelijkbaar kunnen de revisiepercentages weer omhoog gaan als de inspanningen van orthopedisch Nederland en de LROI zouden wegvallen. De LROI blijft dus belangrijk voor het behouden en monitoren van het revisiepercentage.
Bron: LROI-jaarrapportage 2022