Wetenschappelijk onderzoek:
126 onderzoeksprojecten in 8 jaar
In 2007 startte de LROI met de registratie van heup- en knieprothesen. Vanaf 2014 kwamen daar de schouder-, elleboog-, enkelprothesen en PROMs bij en in 2016 de pols-, vinger- en duimprothesen. In 2015 vond de eerste dataset zijn weg naar wetenschappelijk onderzoek. Inmiddels zijn 126 onderzoeksprojecten gestart en 77 peer-reviewed publicaties verschenen!
Wetenschappelijk onderzoek
De LROI stelt gegevens beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek om de kwaliteit van de orthopedische zorg te optimaliseren. Iedereen kan een aanvraag indienen voor data uit de LROI. De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) toetst deze en brengt advies uit aan het LROI-bestuur. NOV-leden kunnen bovendien LROI-subsidie aanvragen voor projecten. Dit heeft tot een groot aantal onderzoeksprojecten geleid. Ook het aantal publicaties neemt snel toe. Informatie uit nieuwe publicaties wordt in Nederlandse factsheets met infographics weergegeven om zo de verspreiding van de nieuwste informatie te bevorderen.
Epidemioloog Liza van Steenbergen: “Mooi dat afgelopen jaren onderzoek is uitgevoerd naar álle gewrichten”
Liza van Steenbergen is epidemioloog en werkzaam bij de LROI.
Liza van Steenbergen is vanuit de LROI betrokken bij onderzoek dat gedaan wordt op basis van data uit de LROI. Als ambtelijk secretaris van de Wetenschappelijk Adviesraad zorgt zij dat de verschillende voorstellen daar besproken worden. Vervolgens is zij samen met Anneke Spekenbrink-Spooren - onderzoeker bij de LROI - aanspreekpunt voor lopende onderzoeken. Daarnaast werkt Liza mee aan onderzoek dat geïnitieerd wordt door de hoogleraar LROI en operatieve verrichtingen Wim Schreurs.
Hoe werkt het aanvragen van data?
“Er zijn twee soorten aanvragen: LROI-onderzoeksaanvragen en LROI-subsidieaanvragen. Vier keer per jaar vergadert de Wetenschappelijke Adviesraad over het verstrekken van data voor de diverse LROI-onderzoeksaanvragen. Het aanvragen van subsidie kan alleen nadat er een call is geopend. Voor de subsidieaanvragen wordt een topic vastgesteld.”
Wat viel op bij de aanvragen van 2022?
"Er vindt onderzoek plaats naar verschillende gewrichten. Ook de gewrichten met lagere aantallen komen aan bod, zoals de vinger. Mooi dat afgelopen jaren onderzoek is uitgevoerd naar álle gewrichten met data van de LROI.”
Wat zou je nog eens heel graag onderzoeken op basis van LROI-data?
“Dan denk ik vooral aan de complicatieregistratie die is gestart. Ik kijk er erg naar uit om interessant onderzoek te doen met de data die daarin verzameld wordt. Ook zou ik graag internationaal de samenwerking intensiveren en met registers uit het buitenland samenwerken om de aantallen te verhogen voor specifieke patiëntgroepen en prothesen met kleine aantallen.”
Dr. Reinoud Brouwer, voorzitter van de Wetenschappelijk Adviesraad (WAR): “Met de LROI kunnen we de kwaliteit van orthopedische zorg echt verbeteren”
Dr. Reinoud Brouwer, orthopedisch chirurg in het Martini Ziekenhuis, is voorzitter van de WAR.
Hoe zie je de waarde van de LROI-data? “Het mooie van de LROI-data is dat het gaat om landelijke registratie en heel veel data. De verschillen tussen prothesen zijn klein. Om te kunnen signaleren hoe patiënten met de prothesen functioneren, moet je veel data hebben en daar voorziet de LROI in. Zo kun je zien wat er goed en minder goed gaat bij een specifieke patiëntenpopulatie en of er verschillen zijn. Met de LROI krijg je veel meer inzicht in de uitkomsten van de prothesen dan wanneer men alleen beschikt over de data van een enkel ziekenhuis. Met de LROI kunnen we de kwaliteit van orthopedische zorg dus echt verbeteren.”
Valt je iets op wat betreft de onderzoeksaanvragen de afgelopen jaren?
“Allereerst wil ik melden dat het heel goed is dat er onderzoekaanvragen zijn, want alleen data verzamelen zonder er onderzoek mee te doen, levert niet veel op. De eerste onderzoeken gingen over heupen en knieën. Inmiddels vindt er ook onderzoek plaats naar andere gewrichten en worden er ook revisies onderzocht.”
Wat zou je nog eens heel graag onderzoeken op basis van LROI-data? “Een belangrijke vraag binnen de orthopedie is hoe lang een prothese meegaat. Maar ook de PROMs (Patient Reported Outcome Measures) zijn interessant om te analyseren. Hoe blij is de patiënt met een prothese?”
Wat maakt een onderzoeksaanvraag kansrijk?
“We letten bij onderzoeksaanvragen goed op de bruikbaarheid voor de praktijk, zeker als het subsidieaanvragen betreft. Het zijn de vakgroepen die zorgen voor de registratie in de LROI, dus onderzoeksresultaten moeten klinisch relevant zijn. Zo gaat de LROI ook steeds meer leven bij de orthopedisch chirurgen.”